Första gången med utställning!!

Här kommer det lite info för er som inte har ställt ut tidigare och vi i styrelsen hoppas att detta ska underlätta er första gång. Se även stadgar för regler och andra anvisningar som är bra att veta.
Innan vi börjar :     GLÖM INTE PASSET!!!!!
Tänk på att komma i
god tid innan ev. mätning och incheckning skall vara 30 min innan din klass börjar.
Så här bedömer domaren din ponny:
Poängsystem
A: Typ
B: Huvud, hals och bål
C: Extremiteter och dess korrekthet
D: Rörelser i skritt
E: Rörelse i trav
Poängskalan är 1-10 i varje delmoment. Maxpoäng är 50.

Sen är det viktigt hur du själv och ponnyn ser ut.

Visarens Kläder:
Visaren skall vara propert klädd, helst svart/vita kläder. Ridkläder är icke önskvärt. Barn under 18 år skall ha hjälm när de visar.

Shetlandsponnyn: Shetlandsponnyn skall vara ren och ha stilren grimma/träns. Hingstar visas med träns from 2 års ålder och gärna i hingstkedja om man vill. 16 års gräns för visning av hingstar.

Nu gäller det och så här går det till:

I ringen:
I den klass man startar, går först alla tillsammans i den turordning man blev tilldelad innan domaren ber den första ponnyn ställa upp. När det blir ens tur, går man fram till domaren och ställer upp. Inre bakben bak och yttre bakben som vanligt medan frambenen lika. Sedan när domaren är klar ber han en att skritta. Valfritt om man vill ha grimskaftet i båda händerna eller bara i inner. Tänk på att man förhåller sig till hästens framben dvs. att du är placerad vid hästens framben. Man skrittar en gång ner och en gång upp och man vänder ponnyn ifrån sig. Sedan visar man i trav på samma sätt som i
skritt dock ska grimskaftet hållas i innerhanden. En gång ner och en gång upp om domaren inte ber om mer. Sedan ställer man upp framför domaren igen med samma ställning på ponnyn som innan. Domaren tackar när din ponny är färdig bedömd och nästa kommer in. När alla i klassen har visat sina ponnyer, är det dags att ännu en gång gå in tillsammans för att domaren ska få ta en sista titt innan en rangering ab ponnyerna, för att sen ställas upp på medellinjen av ringen. Här ropas ni upp för prisutdelning och omdöme. Ponnyer som går vidare till Championat får sitt omdöme senare.
Alla som vinner i sin klass går vidare till Championatet.
2:an kan gå vidare på domarens rekommendation på ett sk "Green Card" och går då direkt till BIS ringen.
Gå Champion är precis som du går i vanlig klass dvs skritt, trav och uppställning framför domaren. Dom som vinner i vardera championklass går vidare till BIS ringen och där skrittar alla på ring tills domaren tar ut en efter en med sitt omdömme av din häst och tills då 2 kvar återstår..dvs BIS & R-BIS .
Ditt protokoll får du hämta samt om du vill ha valör i ditt pass i Sekretariatet efter din hästs klass är över :)

Nu var det avklarat och du! Glöm inte att ha kul och klappa om din häst hur det än går. Omdömena är viktigare än poängen och ponnyn är viktigare än resultatet.
OBS!!! Det är aldrig hästens fel om det inte har gått bra just den dagen... nästa gång är en gång bättre!!! :)
Lycka till! och hoppas att vi ses snart.  :)
   Hälsar Shetland Sydväst